Krifa glemmer, at pligter kommer før rettigheder

Pio mener

Krifa glemmer, at pligter kommer før rettigheder

Hvis Krifa vil være en del af den danske model, må de først bevise, at de er en fagforening og tage ansvar

Jane Heitmann Krifa Niels Jespersen
Billedtekst
Formand for Krifa, Jane Heitmann, vil have indflydelse, men bør tage ansvar først, mener Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen
Foto: Krifa/Frej Rosenstjerne. Grafik: Emil Vendelbo Johansen

Jane Heitmann, formand for Krifa, kræver anerkendelse og indflydelse i den danske model. 

Hun taler om demokratiske underskud og diskrimination, og hun vil have plads ved forhandlingsbordet. 

Men i stedet for at kræve rettigheder, burde hun starte med at påtage sig pligterne. Det er kernen i den danske model.

Krifa og de øvrige gule forretninger sælger forsikringer forklædt som fagforeninger. 

De forhandler ikke overenskomster, de tager ikke ansvar for den danske arbejdsmarkedsmodel, og de organiserer sig bevidst uden om det fællesskab, som de nu kræver adgang til. 

Når Heitmann taler om "frie og uafhængige fagforeninger", forsøger hun at sælge en illusion. Krifa er ikke en fagforening i klassisk forstand. Den er ikke bygget på solidaritet, men på individuel service. 

Den har ikke et demokrati med tillidsrepræsentanter og aktive medlemmer, men et centralt styret system, hvor man betaler for juridisk hjælp og lønforsikring. 

Det er en kunde-leverandør-relation, ikke et arbejdsfællesskab.

Krifas medlemmer står alene

Rigtige fagforeninger organiserer sig gennem tillidsrepræsentanter, som er valgt af kolleger og forankret i dagligdagen på arbejdspladsen. 

Krifa har ingen struktur for tillidsrepræsentanter, hvilket betyder, at deres medlemmer står alene, når der opstår konflikter med ledelsen. 

Det er gratispassagermentalitet forklædt som fredelighed

Krifa markedsfører sig på at være "konfliktfri". Det betyder, at de hverken iværksætter eller bakker op om strejker, blokader eller andre kollektive kampskridt. 

Det underminerer strejkeretten og svækker alle lønmodtagere – også deres egne medlemmer – fordi arbejdsgivere ved, at Krifa-folk ikke går med i kampen. 

Det er gratispassagermentalitet forklædt som fredelighed.

Den danske model er ikke en kaffeklub

Den danske model er baseret på gensidige forpligtelser. Fagbevægelsen forhandler ikke bare løn og vilkår – den tager ansvar for samfundsøkonomien, for fredspligt, og for at sikre en stabil arbejdsstyrke. 

Det kræver organisering, forhandlingsevne og respekt for kollektive løsninger. Her bidrager Krifa ikke. Tværtimod profiterer de på det arbejde, rigtige fagforeninger udfører.

Læs også:Krifa-formand: ”Jeg kan godt forstå, at vores konkurrenter bliver nervøse”

Det er ikke underligt, at politikerne ikke inviterer dem med til bords. Den danske model er ikke en kaffeklub, man melder sig ind i, når det passer. 

Det er et system, der bygger på årtiers kamp og forpligtelser. 

Krifa må bevise, at de er en fagforening

Hvis Krifa vil være med, må de først vise, at de tager del i de forpligtelser. Det gør man ikke ved at reklamere med konfliktfrihed og dumpe kontingenter.

Det gør man ved at organisere på arbejdspladserne og tage ansvar for kollektive aftaler.

Læs også:Bag om Krifas nye magtfulde mand: Fra De Konservative til Dansk Industri 

Retten til frit valg af fagforening er ikke det samme som retten til indflydelse. Hvis Krifa vil være en del af modellen, må de først bevise, at de er en fagforening. 

Indtil da er der ingen grund til at tage dem mere alvorligt, end de selv tager deres ansvar.

Niels Jespersen

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Bjarne (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 08:54

"Krifa og de øvrige gule forretninger sælger forsikringer forklædt som fagforeninger."

Med andre ord - de tager r.... på folk big time...

Hvis man vil spise med ved bordet, så skal man også betale for maden...

Indsendt af Gert (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 09:39

Kopieret fra Krifa,s hjemmeside:

"Se, hvordan vi i Krifa hjælper dig økonomisk, hvis din arbejdsplads bliver ramt af konflikt"

De gule er direkte undergravende for den danske model

Indsendt af Finn m Kristiansen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 17:34

Som svar til af Gert (ikke efterprøvet)

Hvad kalder du så de tillidsmænd der laver aftaler med ledelsen og tager fridag væk uden at det kommer til valg om det er hvad folk vil ...??
Hvad kalder du det så når tillidsmanden siger: det er de % ledelsen vil give og hvis i ikke siger ja så er det sikker at i ledelsen vil give noget overhovedet..?? Skulle det ikke hedde : så må vi se hvad vi kan forhandle os frem til ??? Det er 3 F tillidsmænd!!

Indsendt af Gert (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 23:59

Som svar til af Finn m Kristiansen (ikke efterprøvet)

Hvis man er utilfreds med de valgte tillidsmænd må man vælge nogle nye. Det er en af goderne ved at være i en rigtig fagforening.

Indsendt af Finn M Kristiansen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 17:34

Som svar til af Gert (ikke efterprøvet)

Hvad kalder du så de tillidsmænd der laver aftaler med ledelsen og tager fridag væk uden at det kommer til valg om det er hvad folk vil ...??
Hvad kalder du det så når tillidsmanden siger: det er de % ledelsen vil give og hvis i ikke siger ja så er det sikker at i ledelsen vil give noget overhovedet..?? Skulle det ikke hedde : så må vi se hvad vi kan forhandle os frem til ??? Det er 3 F tillidsmænd!!

Indsendt af Bruno Petersen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 09:53

Forsikringstanke-gangen er lettere at håndtere for mange. Et store antal lønmodtagere er så ressourcestærke og trygge i deres ansættelser at de sagtens klarer at stille krav på egen hånd: lokale lønforhandlingsssamtaler, arbejdstider og udvikling af kompetencer. At reducere den danske model til Individuel forsikring er på en måde udtryk for at fagforeninenstankegangen har sejret. Forsikringstankegangen er overkommelig for den enkelte, som ikke ser sig som del i en historisk proces. Det gælder de ældre, som også tænker forsikringstankegangen når de skal betale skat. Forsikringstankegangen er jo også den eneste anden måde at beskrive organiseringen i fællesskaber på: Socialister beskriver styrken i fællesskabet men sjældent stordriftsfordele. Liberalister beskriver de individuelle fordele ved at tegne forsikringer i fællesskab og betoner at forsikringsselskaber skal konkurrere om kunderne så kunderne kan slippe så billigt som muligt for samme ydelse. Forsikringstankegangen konkurrerer med velfærdstankegangen. Også iblandt de unge. Om de unge tør jeg ikke udtale mig fordi de er på så lang afstand at jeg taber mælet. Men jeg tæt påstå at de tænker billigst mulig forsikring af sig selv. Det med frit valg kan også gælder også “fag”. Jeg bliver i den fagforening jeg kender uanset hvad jeg arbejder som. Derfor er det måske en idé at integrere forsikringstankegangen i fagforeningstankegangen.

Indsendt af Finn (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 09:57

Det er Krifa, der skaber demokratisk underskud, ikke OK fagforeningerne.

Indsendt af Finn M Kristiansen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 24.05.2025 - 17:36

Som svar til af Finn (ikke efterprøvet)

Hvad kalder du så de tillidsmænd der laver aftaler med ledelsen og tager fridag væk uden at det kommer til valg om det er hvad folk vil ...??
Hvad kalder du det så når tillidsmanden siger: det er de % ledelsen vil give og hvis i ikke siger ja så er det sikker at i ledelsen vil give noget overhovedet..?? Skulle det ikke hedde : så må vi se hvad vi kan forhandle os frem til ??? Det er 3 F tillidsmænd!!

Indsendt af Aksel Jensen (ikke efterprøvet) den Søndag den 25.05.2025 - 02:55

“Det er ikke underligt, at politikerne ikke inviterer dem med til bords. Den danske model er ikke en kaffeklub, man melder sig ind i, når det passer.

Det er et system, der bygger på årtiers kamp og forpligtelser. ”

Socialdemokratiet er fyldt af kaffeklubber, der i længden bestemmer politikken og hvem der vælges som ny statsminister.

Socialdemokratiet er et system, der bygger på årtiers kamp og forpligtelser. Alligevel opstod partiet SF, Centrum-Demokraterne, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti, etc.

Venstre er et system, der bygger på årtiers kamp og forpligtelser. Alligevel opstod partiet Moderaterne og Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance.

Det konservative Folkeparti er et system, der bygger på årtiers kamp og forpligtelser. Alligevel opstod Nye Borgerlige, Borgernes Parti, og Kristendemokraterne.

Hvis danske nuværende folketingspartier skulle tage sig selv og deres opståen alvorligt, ja, så fik de gule fagforeninger plads ved bordet den dag i morgen…

Alt andet ville være hykleri af værste skuffe…

Lars Løkke Rasmussen havde ikke råd til at være medlem af Venstre længere. Derfor stiftede han sit eget parti og fik en indflydelse langt ud over hvad medlems-kontingentet rækker til…

Verden er langt større og mere kompliceret end Niels Jespersen formår at forstå…

Mette Frederiksen tog Lars Løkke på ordet: “Jeg ønsker medindflydelse…”

Tænk hvilken fagre nye verden det ville bevirke hvis statsminister Mette Frederiksen tog de gule fagforeninger på ordet: “Vi ønsker medindflydelse…”

Engang gjorde Anker Jørgensen sig fri af fagforeningerne med Thomas Nielsen i spidsen for at redde Danmarks økonomi.

Med Wammen ved roret er dansk økonomi blevet domstærk igennem aftaler med alle de ny små partier i Folketinget.

Velfærdsforliget i 2006 bygger på årtiers kamp og forpligtelser.

Det endelige forlig
Forhandlingerne omkring VK-regeringens velfærdsudspil strakte sig over et halvt år, men tirsdag den 20. juni 2006 blev der indgået et bredt forlig mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale Venstre. Velfærdsforliget indeholdt en reform, hvor efterløns- og pensionsalderen kom til at stige i takt med befolkningens levealder, og det indeholdt herudover en række reformer, der skulle sikre, at ledige hurtigere kom i job, og at studerende hurtigere kom igennem uddannelsessystemet. I reformen indgik der ingen nedskæringer i SU’en eller andre større omlægninger af efterlønnen. Hermed blev der faktisk taget hensyn til en stor del af 17. maj-demonstrationernes protester, hvilket også betød, at LO generelt udtalte sig positivt om den endelige velfærdsreform i medierne.

Kaffeklubberne i dansk politik er meget mere komplicerede end Niels Jespersen forstår.

Hvorfor hvem vælger at organisere sig alternativt i forhold til tidligere tider, ja, det spiller en enorm rolle i moderne politik.

Lars Løkke havde ikke råd til at være medlem af Venstre. Alligevel er hans gule parti en af de mest indflydelsesrige i Folketinget. Til stor glæde for Socialdemokratiet og arbejderbevægelsen.

De gule fagforeninger kunne ligeledes blive en løftestang for fagbevægelsen med lidt snilde og forståelse…

Store Bededag er for længst afskaffet…

1. maj som fagbevægelsens kampdag er for længst afskaffet ude i de små bysamfund…

Politik afgøres i dag med pengepungen og kaffeklubber:

Spekulationer på ny
Miljøminister Magnus Heunicke er en af regeringens suverænt mest populære ministre, og i 2015 dannede han sin egen fraktion i Socialdemokratiet – populært kaldet en kaffeklub – som han siden har været i spidsen for.
Det er en af de mindre kaffeklubber, der med i øjeblikket ti medlemmer bør kunne nøjes med en kande eller to.

Kaffen er efterhånden blevet så dyr at SVM-regeringen næppe har råd til at invitere de gule fagforeninger med ved forhandlingsbordet. Wammen har ellers evnerne.

Den gule Lars og den røde Mette i samme lokale med støttepædagogen fra Venstre som formidler…

Ej heller her fatter Niels Jespersen en brik…

Aksel, de gule aktører udfører individuel rådgivning af enkeltpersoners arbejdsforhold på tværs af alle brancher. Det kan man da ikke bruge til noget som helst i brancheorganisationerne. En murer har ikke samme arbejdsmæssige udfordringer, som en kontoransat akademiker.

De gule aktører kan kun rådgive ud fra, hvad lovgivningen og den enkeltes kontrakt siger og dermed
skabe grobund for at der bliver politisk styret lovgivning om arbejdsforhold og ikke en aftalebestemt overenskomst mellem arbejdsmarkedets parter.

De gule aktører svarer til at afskaffe de politiske partier, så vi kun har mulighed for at stemme på 179 enkeltpersoner til folketinget. Det bliver noget forfærdeligt rod.

Vi har her i Norden et unikt arbejdsmarked som mange lande er misundelige på.

Lad os bevare den danske model.

Indsendt af Aksel Jensen (ikke efterprøvet) den Mandag den 26.05.2025 - 00:58

Danmark er et fantastisk land hvor livsvilkårene er såvel aftalebestemte overenskomster som politisk styret lovgivning.

På skift overgår de hinanden i deres formåen om at skaffe bedre levevilkår for den enkelte såvel som for hele grupper.

Det kalder vi den danske model!

Først med etableringen af SVM regeringen formåede politikerne at skaffe det løft af lønninger til sygeplejersker, som fagbevægelsen ikke formåede, som bevirker at sygeplejerskerne igen kan se sig selv som en del af det danske sundhedsvæsen.

Den danske model er efter udbygningen af den offentlige sektor langt mere kompliceret end blot en faglig kamp hvor strejkevåbenet udnyttes!

De danske folketingspolitikeres ageren og gøren og laden i forhold til arbejdsmarkedsspørgsmålene er afgørende for om det er politikere eller arbejdsmarkedets parter, der bestemmer udviklingen og fremtiden.

Med eksistensen af de gule fagforeninger er tiden kommet til at endnu større grupper af danskere har en stemme i det danske demokratiske politiske og arbejdsmæssige danske model…

“Stuerene det bliver I aldrig” sagde Poul Nyrup om Dansk Folkeparti!

Og hvorfor rejste statsministeren til Italien i denne uge?

“politik.

»Hun har selv fortalt, at hun blev politisk aktiv efter nogle dommermord på Sicilien. Hun mente, der var et behov for, at den italienske stat trådte i kraft, viste sin styrke og ikke lod sig diktere af mafiaen eller andre kriminelle. En tanke om en stærk stat,« forklarer den danske ekspert.

Mette Frederiksen ønsker også en stærk stat. En stat der kan sende kriminelle udlændinge ud af landet.

“Statsminister Mette Frederiksen og den italienske premierminister Giorgia Meloni har netop offentliggjort et brev om konventioner sammen med Belgien, Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet og Østrig.

”Jeg sætter stor pris på det samarbejde, jeg har med min italienske kollega Giorgia Meloni om migration. Vi er sammen med andre EU-lande lykkedes med at skabe opbakning til en ny tilgang til migration. Et flertal bakker nu op om nye løsninger, og flere af de initiativer, vi har presset på for, er ved at blive udmøntet i konkret lovgivning,” siger statsminister Mette Frederiksen og fortsætter:

”Nu tager vi skridtet videre. Fortolkningen af de internationale konventioner betyder, at det er for svært at udvise kriminelle udlændinge, der med al tydelighed har vist, at de ikke vil Danmark. Konventionerne bliver i dag i nogle tilfælde brugt til at beskytte de kriminelle.”

Hvad indad tabes skal udad vindes!

De gule fagforeninger har en politisk styrke som de danske fagforeninger kan udnytte!

Hvis den politiske vilje er til stede!

Hvad indad tabes skal udad vindes!

Mette Frederiksen er ikke for fin til at tale med en italiensk regeringsleder!

Tænk hvad de røde fagforeninger kunne vinde ved at arbejde sammen med de gule fagforeninger!

Politiske stemmer der arbejder uanset størrelsen på pengepungen…

Hvad er en retfærdig pensionsalder for en murer og en kontoransat akademiker?

Systemet er uretfærdigt siger statsministeren!

Men hvad er løsningen på den gordiske knude?

Murerforbundets næste strejke?
Statsministerens næste valgkamp-udspil?

Indsendt af Aksel Jensen (ikke efterprøvet) den Mandag den 26.05.2025 - 08:58

Hvis de røde og de gule arbejdede sammen ville Store Bededag genindføres i morgen!

Det giver samtidig Mette Frederiksen en undskyldning til at indrømme en fejl!

Dansk Folkeparti blev med Mette Frederiksen stuerene!

De gule fagforeninger kunne give Mette Frederiksen en god grund til at genindføre Store Bededag!

Vælgergrundlaget i de gule fagforeninger ville kunne skabe et jordskredsvalg, der kunne genvælge vælgernes tillid til Socialdemokratiet!

Gule fagforeningsmedlemmer er oftere fattigere end røde fagforeningsmedlemmer!

Social-demokratiet var engang de fattiges parti!

Det kan Socialdemokratiet påny blive!

Hvis blot de tør lukke “de gule” ind i varmen!

Gøre hinanden “stuerene”!

Afskaffelsen af afskaffelsen af Store Bededag kunne blive genstarten på Mettes kærlighed til Arne og alle de Arne’er der fortsat er på arbejdsmarkedet, og som ønsker Store Bededag tilbage - uagtet om de har råd til det røde fagforeningskontingent eller kun det gule fagforeningskontingent!

De gule handler sikkert også mest hos REMA 1000 og ikke det medlemsdrevne Brugsen!

Fattigdom har så mange rødder!

Ubegavethed, handicaps, alkoholisme, spillelyst fremprovokeret af gentagne reklamer, alt for mange børn, etc.

Men det danske folkestyre også kaldet demokrati og den danske model skal vel også kunne modtage svar fra alle danskere, inclusive de gule fagforeningsmedlemmer?

Nassere kaldes de ofte!

Men ville du skifte plads med dem? I Vor Herres komplicerede tildeling af evner, dna, held og lykke, geografisk fødested, valg af familier du blev født i, etc.

Ville du?

Eller vil du hellere fortsætte med at bidrage med skat, et rødt fagforeningskontingent og forsikringer på hus, bil, udlandsrejser, ulykkesforsikringer, osv.?

Og snart udvidede stormforsikringer, udvidede oversvømmelsesforsikringer, udvidede forbrugerforsikringer imod klima-tiltags-pris-stigninger, udvidede forsikringer der giver ret til tidlig pension, udvidede forsikringer imod gule politikere og gule fagforeninger…

Tænk hvis alle blot var lige så kloge og heldige som de sidste socialdemokratisk hellige…

En forsikring imod den næste SVM regering er guld værd?

De gule fagforeningsmedlemmer bestemmer valget!

En genindførelse af Store Bededag er vejen!

Spørgsmålet er om Mette Frederiksen allerede nu er parat til “at gøre de gule stuerene”?

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.