Kommentar: Måske bør Socialdemokratiet satse på rødgrønt flertal i København?

Pernille Rosenkrantz-Theil

Kommentar: Måske bør Socialdemokratiet satse på rødgrønt flertal i København?

Oppositionen lugter blod efter mere end 100 år med socialdemokratisk overborgmester i landets hovedstad. Måske er et rødgrønt flertal vejen frem, skriver Niels Frid-Nielsen

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), overborgmesterkandidat
Billedtekst

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), overborgmesterkandidat

Foto: S
Dette er et debatindlæg og udtrykker skribentens holdning. Bland dig i debatten nedenfor - eller send dit indlæg til os her.

Kommunalvalget bliver en gyser i København. Et skæbnevalg for Socialdemokratiet.

Oppositionen lugter blod og satser på et sceneskift efter mere end 100 år med socialdemokratisk overborgmester i landets hovedstad.

Det ser heller ikke for godt ud for Socialdemokratiet.

I en række målinger har partiet fået mellem 12 og 16 procent af stemmerne, mens rivalerne på venstrefløjen til sammen har kunnet mønstre næsten halvdelen af stemmerne.

Både SF og Enhedslisten ligger i målingerne lunt over de 20 procent.

Den tidligere social- og boligminister har fået den værst tænkelige begyndelse i kommunalpolitik

Der er altså god grund til, at den socialdemokratiske spidskandidat, Pernille Rosenkrantz-Theil har forsøgt at tale forventningerne ned.

Umiddelbart efter at hun sprang ud som kandidat, erkendte hun, at det blev "tæt på umuligt" at indtage overborgmesterens kontor efter valget.

Hvad med Lars Weiss?

Den tidligere social- og boligminister har fået den værst tænkelige begyndelse i kommunalpolitik.

Hun blev udnævnt som kandidat af statsministeren, men vandt støtte fra et flertal af socialdemokratiske partimedlemmer i København efter en urafstemning.

Politiske fjender kaldte det topstyring, og langt ind i Socialdemokratiet var der en erkendelse af, at partiet endnu en gang ikke formåede at levere en lokalt opfundet, troværdig kandidat.

Politisk har Rosenkrantz-Theil fået tærsk for at ville prioritere en ny metro til Brønshøj

Der må også være andre, der som jeg, undrer sig over, at Lars Weiss, der flere gange har fungeret fortrinligt som vikar for overborgmesteren, nu aldrig får en hel periode til at vise, hvad han kan.

Politisk har Rosenkrantz-Theil fået tærsk for at ville prioritere en ny metro til Brønshøj, at ville brandbeskatte metro-billetter til lufthavnen og hendes ønske om at fremme et nybyggeri, der ligner det København vi kender, i stedet for at plastre hele byen til med glas og beton.

Et demokratisk problem

Det er nemt at kritisere S-kandidatens ideer, men Rosenkrantz-Theil har fat i noget.

Det er på tide, at metroen udbygges til Københavns folkerige bydele i Brønshøj, Bispebjerg, Husum og Valby.

Det er faktisk et demokratisk problem at storbyens hospitaler - Rigshospitalet, Bispebjerg, Hvidovre og Herlev - betjenes så dårligt af den offentlige transport.

Det er også nødvendigt at finde nye måder at finansiere fremtidige metrobyggerier på

Det kan godt være, at det vil være lige lovligt dramatisk at hæve priserne på en tur med metroen til Kastrup Lufthavn med 50-100 kroner, men det vil være en god ide at finde en måde at beskatte de mange turister, der i disse år besøger København.

Det er også nødvendigt at finde nye måder at finansiere fremtidige metrobyggerier på. Metroen kan ikke i længden finansieres ved salg af jorde, hvis vi ønsker et København med grønne områder.

Uden at fornærme hverken arkitekten Bjarke Ingels eller partifællen Jens Kramer Mikkelsens Ørestad, så forstår mange nok spidskandidatens ønske om at bevare fornemmelsen og identiteten af det København, vi kender og er vokset op med.

Børn der vokser op i København, skal kunne blive boende i byen, når de flytter hjemmefra.

For nylig holdt Pernille Rosenkrantz-Theil så en fest, der markerede begyndelsen på hendes kampagne. Hun mødte neddæmpet, men veloplagt op.

I en tale til de forsamlede partifæller lagde hun vægt på, at børn der vokser op i København, skal kunne blive boende i byen, når de flytter hjemmefra.

Også forslaget - fra en anden socialdemokrat - om gratis skolemad til alle skolebørn, faldt i god jord.

Lang vej til overborgmesterens kontor

Der er altså noget at bygge på. Gode, jordnære ideer til fremtidens København. Men der er lang vej til overborgmesterens kontor.

Faktisk ser opgaven ud til at være "tæt på umulig", som hun jo også selv har erkendt.

Især fordi det virker som om dele af oppositionen ser det som et mål i sig selv at vippe Socialdemokratiet af den kommunale trone.

Det vil nok betyde, at Socialdemokratiet skal overlade overborgmesterens kontor til SF eller De Konservative

Måske ville det være en god ide at vise, at Socialdemokratiet kan samarbejde. Måske skulle man i København realisere det rødgrønne flertal, nogle nævner som en landspolitisk mulighed.

Det vil nok betyde, at Socialdemokratiet skal overlade overborgmesterens kontor til SF eller De Konservative, og inddrage Alternativet, De Radikale og eventuelt Moderaterne i et handlekraftigt kommunalt flertal.

Det vil til gengæld blive et flertal, der kan tage det lange træk.

Niels Frid-Nielsen

Kulturkommentator og forfatter. Forhenværende kulturredaktør på Det fri Aktuelt og i DR Nyheder.

Kommentarer

Indsendt af Niels Duus Nielsen (ikke efterprøvet) den Fredag den 28.02.2025 - 19:39

"...det lange træk..." ??? Alternativet, de Radikale og Moderaterne??? Really??? Jeg må le!!!

Indsendt af Helle (ikke efterprøvet) den Lørdag den 01.03.2025 - 08:38

Lad os nu se, når valgkampen ruller. Pernille har fat i nogle fundamentale ting. Bare Enhedslisten holdes ude fra overborgmester posten. Man skal aldrig give op på forhånd og slet ikke som evt. Kommende overborgmester.

Indsendt af Nielsen (ikke efterprøvet) den Lørdag den 01.03.2025 - 15:14

Som svar til af Helle (ikke efterprøvet)

Jeg er spændt på om Enhedslisten i København formår at fastholde vælgertilslutningen som den ser ud pt . Der foregår ting og sager under overfladen efter partiet landspolitisk har anlagt en mere pragmatiske linie . Det er ikke faldet i god jord i dele af partiet med denne politiske ændring af partiets profil. Hvilket har medført at flere af partimedlemmerne er blevet ekskluderet for parti skadelig virksomhed , fordi de tillod sig at give udtryk for deres utilfredshed mod partiets nye linie. De ekskluderede har fundet sammen i et “ Rødt Venstre “ og der arbejdes på at skabe en “Venstrealliance “ som muligvis vil give plads til Frie grønne . En sådan ny alliance på venstrefløjen kan meget vel svække Enhedslistens position i København .

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.