DSU-formand: “For at behandle folk lige, må vi behandle folk forskelligt”

Hævelse af pensionsalderen

DSU-formand: “For at behandle folk lige, må vi behandle folk forskelligt”

Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom er enig i, at pensionsalderen bør hæves i takt med befolkningens levetid, men den bør også tage højde for, hvilket arbejde man har

Katrine Evelyn Jensen, forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
Billedtekst
Formand for DSU, Katrine Evelyn Jensen, deler unge 3F'eres bekymringer om en pensionsalder på 70 år.
Foto: Kasper Enevoldsen

Folkepensionsalderen er blevet hævet til 70 år fra 2040.

Det har et flertal i Folketinget vedtaget torsdag.

Blandt partierne, som stemte for, var Socialdemokratiet, der har meldt ud, at det nu er sidste gang, at partiet stemmer for en automatisk hævelse

Om den nye pensionsalder

Fra og med 2040, bliver pensionsalderen 70 år.

Det kommer til at gælde for dem, der er født i år 1971 eller 
senere.

Hævelsen af pensionsalderen sker som konsekvens af Vel-
færdsaftalen fra 2006, hvor et flertal vedtog, at pensions-
alderen skal stige i takt med danskernes stigende levealder.

At folkepensionsalderen endnu engang hæves automatisk har mødt kritik fra flere sider - særligt fra de yngre mennesker, som nu kan se frem til flere år på arbejdsmarkedet. 

Læs også:Hård kritik af S: “Lyder måske røde, men de stemmer som blå”

Spørger man formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, om det er en god idé at hæve pensionsalderen, så er svaret også todelt:

“Jeg er sådan set enig i, at det grundlæggende er fornuftigt nok, at når vi som samlet befolkning bliver ældre, skal vi arbejde længere, fordi det har en enorm betydning for det velfærdssamfund, vi har,” siger Katrine Evelyn Jensen til Netavisen Pio og uddyber:

“Men vi kan i hvert fald konstatere, at der er en enorm ulighed i, hvor længe man lever, og hvor god en seniortilværelse, man kommer til at have. Det er noget, vi mangler at adressere."

Et retfærdigt pensionssystem

Ifølge en rundspørge, som analysebureauet Methods har lavet for 3F, svarer 62 procent af de unge 3F’ere, at de er “helt uenige i” at kunne passe deres nuværende eller et tilsvarende arbejde, indtil de bliver 70 år.

Den tilkendegivelse erklærer Katrine Evelyn Jensen sig enig i:

“Jeg har også svært ved at se, hvordan en ufaglært rengøringsmedarbejder eller en faglært murer skal være på arbejdsmarkedet i deres fag indtil 70. Det tror jeg da også er urealistisk i forhold til vores fysik som mennesker.”

Læs også:Debat: Forsvar og retfærdig pension – vi kan begge dele

Derfor mener DSU også, at der bør være et mere retfærdigt pensionssystem, end den automatiske ordning lægger op til, hvor der tages højde for, at nogle jobs er mere opslidende end andre:

“Min papbror, Lasse, og jeg er lige gamle, men Lasse gik i lære, da han var seksten, og jeg kom ud som akademiker som 25-årig. Så alene dér har han jo haft ni års forspring på arbejdsmarkedet i et arbejdsliv, som er noget mere fysisk krævende end mit. Men alligevel har vi samme pensionsalder. Og der er der jo noget, som ikke klinger helt retfærdigt i,” siger hun og uddyber:

“Vi er jo nødt til for at behandle mennesker lige, at behandle dem forskelligt, fordi vi har et så forskelligt arbejdsliv, som vi har. Og det synes jeg, at vi skal tage bedre højde for, end vi gør i dag.”

Læs også:Så mange vil arbejde efter folkepensionen

DSU har lavet et pensionsudspil, som læner sig op ad pensionskommissionens anbefalinger, og som delvist er blevet præsenteret for statsminister Mette Frederiksen. 

Katrine Evelyn Jensen oplever, at Socialdemokratiet er åbne for at diskutere et pensionsudspil, men slår samtidig fast, at DSU også vil presse på for at få Socialdemokratiet til at lytte.

Tre centrale elementer i DSU’s pensionsudspil:

1. Justering af pensionsalder:  
En langsommere stigning i den normale pensionsalder fra en automatisk øhævelse på ét år til et halvt år hvert femte år.

2. Forbedring af Arne-pensionen:  
Udbygning af Arne-pensionen, så den kan opnås efter 41 år på arbejdsmarkedet, og hæve beløbet for at sikre en mere økonomisk bæredygtig pensionisttilværelse. 

3. Investering i arbejdsmiljø og retten til sporskifte:  
Investering i teknologi og forebyggelse kan lette fysisk belastende arbejde, mens retten til ny uddannelse eller efteruddannelse på en højere økonomisk ydelse end SU giver ansatte bedre muligheder for at forblive på arbejdsmarkedet i nye roller.

Signe Marie Flindt

Journalist på Netavisen Pio.

Kommentarer

Indsendt af Kurt Jensen (ikke efterprøvet) den Torsdag den 22.05.2025 - 16:59

Og sådan behandler Signe Marie Flindt de ældre:

De svines til af Signe Marie Flindt der kalder dem 'Ældrebyrde"

Signe Marie Flindt, eftersom du hverken har dokumenteret din påstand eller undskyldt, må du jo mene det. Du er ussel person.

PIO: hvordan kan I lade SMF fortsætte? For støttekroner fra det offentlige (mediestøtte). Er det fordi det også er PIO's holdning???

Indsendt af Jens Kinkel (ikke efterprøvet) den Fredag den 23.05.2025 - 00:59

Katrine Evelyn Jensen typisk udtale af en der ikke har tjent sine egne penge. Jeg tror du er velkommen LA med din holdning. Husk det er os der har betalt din uddannelse, så se at skifte holdning. Du er ikke en socialdemokrat.

Tilføj kommentar

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.